Allt om WEBP-filer

Om du vill göra din webbplats snabbare och snabbare eller om du vill spara bandbredd under bilduppladdning använder webp. Googles bildstandard är ett alternativ till jpg och png och har flera fördelar och använder standarder som RIFF som utgångspunkt.

Vad är WebP?

WebP fungerar med en 4: 2: 0 färg-abonnent. Bilder kan vara upp till 16 383 pixlar breda och långa. Grunden är den inramade kodningen av videokoden VP8. Delar av koden baseras på behållarformatet RIFF. WebP är en blockbaserad transformationsteknik som ger åtta bitars färgdjup och avancerad entropi-kodning – en binär kodning som möjliggör snabb komprimering. Även med bilder som uppfyller denna gräns tillåter formatet en relativt hög bildkvalitet. Lågtydiga, enhetliga bilddelar komprimeras särskilt effektivt.

WebP: Historia

WebP introducerades 2010. Google letade efter ett nytt videoformat som kunde konvertera data sparsamt. Den nödvändiga keyframe-komprimeringen var emellertid också tillgänglig för bilder, varför sökmotorns operatör gjorde formatet till ett bildformat utan ytterligare ado – WebP föddes. WebP representerar sålunda "småbror" av webm. Både video och filmstandard är delvis baserade på video codec VP8. WebP kombinerar fördelarna med välkända standarder som JPG och PNG. Detta gör det möjligt för WebM att minska komplexa bilder med nästan ingen förlust, medan PNG kan spara bilder men inte krympa dem.

WebP för Google Chrome

WebP har använts av Google sedan starten för en mängd olika applikationer. Den används i Chrome Web Stone, mobila Google+ apps och några andra Google-applikationer. WebP stöds fortfarande av Chrome-webbläsaren i skrivbords- och mobilversioner. Opera använder dessutom formatet. Tävlingen från Microsoft, Apple och Mozilla använder sina egna standarder för bildkodning.

Kompromisser om bildkvalitet

Nackdelen med WebP är bara att bilder på hårddisken inte kan öppnas enkelt. Kända bildredigeringsprogram som Paint eller GIMP stöder bara standard via tillägg. Facebook testade standarden för några år sedan och erbjuder den via omvägar idag. WebP ger bästa möjliga kompromiss mellan bildkvalitet och användarvänlighet. Medan komplexa bilder erbjuder under genomsnittlig bildkvalitet, skiljer sig inte mindre filer i kvalitet från JPG eller PNG. Anledningen till detta är också den olika komprimeringen, som använder de tre stora bildformaten. På Googles utvecklare-sida kommer de intresserade att hitta ett jämförelsegalleri som sammanfogar WebP- och JPG-bilder.

10.0/10(1 röst)

Konvertera, öppna och redigera WEBP-filer

Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *